Wat bij ontslag door werkgever?
Wat bij ontslag door werkgever?
Als je een medewerker wil ontslaan, heb je 2 mogelijkheden: Je laat je ontslagen medewerker een opzegtermijn presteren die wettelijk vastgelegd is. Je beëindigt zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk en betaalt hem een ontslagvergoeding (verbrekingsvergoeding) die overeenstemt met de duur van zijn opzegtermijn.
Wat moet werkgever betalen bij ontslag?
De schadevergoeding die de werkgever of werknemer die het contract verbreekt moet betalen is gelijk aan het ‘lopend brutoloon’ dat overeenstemt met de duur van de opzeggingstermijn die normaal gegolden had. Om precies te zijn moeten we spreken over ‘lopend loon en voordelen verworven krachtens de overeenkomst’.
Wat zijn de wettelijke rechten en plichten bij ontslag?
Zo zorgt het opzegverbod ervoor dat uw werkgever u in sommige situaties niet mag ontslaan. Met de opzegtermijn is vastgelegd hoeveel tijd er moet zitten tussen de opzegging en het aflopen van uw arbeidsovereenkomst. En als uw werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, kunt u meestal een transitievergoeding krijgen.
Wat bij ontslag arbeider?
Ontslagvergoeding bedienden Wil je als werkgever een bediende ontslaan? Dan moet je rekening houden met de wettelijke opzegtermijnen, de ontslagmotivering en de opzeggingsvergoeding. Doe je dat niet, of beëindig je het contract zonder dringende reden, dan moet je je medewerker een ontslagvergoeding betalen.
Wat moet de werkgever betalen bij ontslag?
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Wat betaald werkgever bij ontslag?
Kort na je vertrek zal je werkgever een som geld op je rekening storten met de opmerking ‘saldo vakantiegeld’ of ‘vervroegd vakantiegeld’. Dat bedrag omvat: Het enkel én dubbel vakantiegeld voor de vakantiedagen van volgend jaar waarvoor je bij je ontslag al rechten had opgebouwd.
Wat zijn de rechten en plichten van werknemers bij ontslag?
Als werknemer wordt u beschermd door het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Uw werkgever kan u dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is verplicht om óf de ontslagprocedure via het UWV, óf de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen.
Wat allemaal doen bij ontslag?
Zodra je weet dat je arbeidscontract zal eindigen, neem je best snel contact op met je vakbond (ACLVB, ACV of ABVV) of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW). Je hoeft niet te wachten tot je effectief niet meer werkt. Zij kunnen je informeren wat je moet doen, welke papieren je zal moeten indienen enzovoort.
Wat is de rol van de vakbond bij ontslag?
Ben je lid van een vakbond, dan kun je hier ook terecht bij ontslagzaken of een dreigend ontslag.
- Voordeel: Als je lid bent van de vakbond krijg je gratis juridisch advies.
- Nadeel: de vakbond behartigt jouw zaak meer vanuit het collectieve oogpunt en heeft minder kijk op jouw persoonlijke situatie.
Hoeveel wordt je uitbetaald bij ontslag?
Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag?
Welke rechten heeft een werknemer bij ontslag? Als werknemer wordt u beschermd door het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Uw werkgever kan u dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is verplicht om óf de ontslagprocedure via het UWV, óf de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen.
Wat zijn plichten van uw werkgever?
Plichten van uw werkgever. U moet hard werken om uw ontslag aan te vechten en om financiële genoegdoening te krijgen. U kunt daarbij fouten maken. Maar hetzelfde geldt voor uw werkgever. Ook die moet aan de slag. Ook hij kan fouten maken die hem duur kunnen komen te staan. Formele aanzegging van ontslag. U kan alleen schriftelijk worden ontslagen.
Waarom krijgt de werkgever ontslag met de overheid?
De werkgever krijgt bij ontslag te maken met de overheid, die de werknemer in bescherming neemt. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers die in een bijzondere situatie verkeren. Bijvoorbeeld omdat ze ziek, arbeidsongeschikt of zwanger zijn, of omdat ze lid zijn van de ondernemingsraad. Deze werknemers genieten ontslagbescherming.
Wat is het ontslagrecht?
Ontslagrecht. Ontslagrecht gaat over de rechten en verplichtingen die er zijn ingeval de arbeidsovereenkomst door de werkgever of werknemer wordt beëindigd. Het ontslagrecht is geregeld in de wet en regelgeving en in de rechtspraak. In 2015 zijn er belangrijke wetswijzigingen geweest waardoor de procedures zijn veranderd.